sâmbătă, 14 mai 2011

Codlenii au început lupta împotriva defrişărilor

Locuitorii de la poalele Măgurii Codlei au organizat ieri un protest împotriva tăierii copacilor dintr-o pădure din apropiere, acţiunea fiind organizată de consilierul local Erwin Albu. Aproape 20 de oameni au blocat, în jurul orei 10.30, Strada Brazilor, folosită pentru transportul masei lemnoase. Albu susţine că pentru zonele împădurite ce urmează a fi defrişate autorităţile locale au depus cerere de retrocedare, în scopul includerii acestora în domeniul privat al municipalităţii. „Deocamdată, pădurea este administrată de Direcţia Silvică din Braşov, iar eu am solicitat informaţii referitoare la tăieri, dar până acum nu am primit nici un răspuns”, a declarat Albu.
Codlenii susţin că în pădure nu se efectuează tăieri „progresive”, ce presupun rărirea pădurii, astfel încât să crească puietul, ci se taie absolut toţi copacii.
După câteva zeci de minute de la declanşarea protestului, au ajuns şi poliţiştii, care le-au cerut cerut oamenilor să părăsească zona, pe motiv că protestul nu ar fi justificat, din moment ce tăierile sunt autorizate. Din păcate, ieri, în jurul orelor 14.00, programul de lucru al Direcţiei Silvice din Braşov se terminase, astfel că nu am putut obţine un punct de vedere din partea acestei instituţii.
Oamenii povestesc că dealurile din zonă au fost împădurite acum mai bine de 100 de ani, în scopul protejării localităţii împotriva viiturilor şi a alunecărilor de teren, care au afectat localitatea de-a lungul mai multor sute de ani. De altfel, cotidianul nostru a sesizat în mai multe rânduri cazuri privind tăierile de pădure din jurul oraşului. Astfel, în urmă cu doi ani, codlenii au fost alarmaţi atunci când s-au început tăierile pe o parcelă de pe Dealul Maialului, dar atunci conducerea ocolului silvic din localitate a declarat că era vorba doar de tăieri progresive, nu de tăieri „rase”.

Probleme şi din cauza traficului
Pe de altă parte, codlenii de pe strada Brazilor se tem că strada, şi aşa neasfaltată, va fi distrusă de vehiculele încărcate cu buşteni.
„Au trecut deja câteva camioane de 22 de tone şi se zguduiau casele din cauza trepidaţiilor. Mai mult, cum drumul nu este asfaltat, din cauza masei autovehiculelor, există riscul spargerii conductele de apă, îngropate la 30-40 de centimetri, iar ţevile de alimentare cu gaze naturale, aflate la suprafaţă, pe marginea drumului, care este destul de îngust, ar putea fi avariate”, a declarat un localnic.

Radu COLŢEA

Un comentariu:

  1. Trebuie sa protestam si pentru padurea noastra ca altfel nu merge. Nu putem sai lasam sa ne strice tot orasu, toate viata si tot viitorul copiilor nostri si urmasilor nostri. Numai impreuna putem schimba ceva.

    RăspundețiȘtergere