miercuri, 23 ianuarie 2013

"Imperiul Peneş" începe să se clatine serios: probleme financiare, tăieri de salarii, concedieri la Codlea

Veşti proaste
Afacerile private din Codlea trec prin schimbări majore, multe cu impact grav direct asupra localnicilor. Dacă Draexlmaier a ales să îşi extindă fabrica la Codlea, graţie în primul rând managementului local al concernului, în schimb Rolemul a decis să se dezvolte la Cristian, unde administraţia locală ştie să atragă investitori, în detrimentul localităţii noastre.

Din păcate, ultimele veşti proaste vin dinspre producătorul local de curcani . Grupul de firme deţinător al brandului "Peneş" are serioase probleme financiare, agravate de criza  prin care trece întreaga economie. După ce justiţia a hotărât că despăgubirile primite de către firmele omului de afaceri Cătălin Muntean de la gripa aviară au fost ilegale, acestea sunt nevoite să returneze multe milioane de euro către statul român.  Vedeţi aici: Broilerom SRL Codlea, una dintre firmele primarului Catalin Muntean, obligata de Inalta Curte de Casatie sa dea inapoi banii primiti ca despagubire pentru gripa aviara ?
Făcând diferenţa între marketingul de firmă şi realitate, piaţa românească se pare că nu răspunde încă conform aşteptărilor producătorilor codleni.

Plângeri ale angajaţilor
Mai mulţi angajaţi afectaţi m-au contactat (direct şi online) spre a aduce la cunoştinţa opiniei publice problemele cu care se confruntă societăţile primarului Cătălin Muntean, în ciuda propagandei pozitive care i se face pe toate canalele. Aceştia arată că în ultimele luni au primit de multe ori salariile cu întârziere, iar de câteva zile au început disponibilizările câtorva zeci de persoane şi tăierea până la jumătate a salariilor celor rămaşi. De asemenea ei declară că le este frică să vorbească cu presa despre aceste probleme.
Acestea nu sunt deloc veşti îmbucurătoare la început de an. Astfel se poate explica şi de ce s-a ajuns în situaţia oarecum "stânjenitoare"(!!) ca primarul să acorde propriilor firme scutiri de plată a unor penalităţi la impozite  locale întârziate în cuantum de doar ... 10.000 de lei (o sută milioane de lei vechi) . Citiţi aici: Primarul Cătălin Muntean din Codlea şi-a tras scutire de impozit la bugetul local de 100 de milioane pentru una dintre firmele sale
Oamenii se plâng că au ajuns în această situaţie disperată după ce, mai ales anul trecut , primarul ales Cătălin Muntean a cheltuit enorm de mult pe pomeni electorale şi concerte grandioase pentru a-şi asigura fotoliul din primărie,  şi a promis crearea câtorva sute de noi locuri de muncă şi investiţii noi de milioane de euro. 
"Am fost minţiţi , folosiţi şi acum suntem aruncaţi la gunoi" scrie pe Facebook, într-un mesaj privat, un salariat.



În ultimii ani, brandul "Peneş" a avut o extindere rapidă pe plan naţional. Beneficiind din plin de despăgubirile acordate de statul român după gripa aviară, dovedite în mare parte ca fiind ilegale, de fonduri europene orientate în special spre crescătorii de păsări, spre deosebire de alte ramuri ale industriei alimentare şi de credite bancare, de "imixtiunea" factorului politic, dar cu siguranţă şi de un efort personal imens din partea tuturor celor implicaţi (conducere şi salariaţi), crescătoriile de curcani de la Codlea s-au tot dezvoltat. Din păcate mai ales pentru angajaţi, toate acestea însă  se clatină acum serios.

Într-o adresă primită de către Consiliul Local Codlea din partea firmei Broilerom SRL , una din firmele primarului condusă în prezent de soţia acestuia, se specifică perioada foarte grea prin care trec firmele acestuia în actualul context economic şi se cere ştergerea unor datorii la nivel local:

Consulul Marii Britanii, Stuart Meikle, consultant internaţional în domeniul agriculturii, a comentat într-o analiză a sa din 2012 (vedeţi aici pe romanticu.org: Codlea, un mare centru agricoldespre afacerile cu păsări de la Codlea :
"Planificarea centralizată a generat cresterea păsărilor de curte in sistem intensiv la Codlea. “Sistemul” de atunci a fost capabil de a organiza alimentarea şi furnizarea de energie necesara. In lipsa acestui Sistem, combinaţia diversilor factori: alimentare cu hrana tip boabe, creşterea preţurilor internaţionale la cereale şi costurile foarte mari cu energia (într-o locaţie cu ierni reci) are ca rezultat supravieţuirea dificila pentru producătorii de carne de pasăre ai oraşului. Nu pot decât să le urez noroc, deoarece regiunea nu este o alegere naturala pentru o astfel de industrie."


Deşi informaţiile publice nu prea există pe acest subiect sensibil, mai ales ca urmare a presiunilor exercitate de mediul politic asupra mass media, voi încerca să informez în continuare opinia publică asupra evoluţiei unui obiectiv cu un astfel de impact asupra Codlei. Reprezentanţii firmelor implicate pot oricând să beneficieze de un drept la replică la erwinalbu@yahoo.com. 

Gândul meu din 20 decembrie, publicat pe blog: 
În actualul context economic, simt pe propria piele ce înseamnă ca afacerile să meargă prost şi statul, prin impozite, să te jupoaie pur şi simplu de viu, în calitate de intreprinzător fiind nevoit să închid nişte firme în anii trecuţi . Conjuncturi nefavorabile în exact domeniile în care activam au dus la aceasta, incluzând neîncasări mari din partea clienţilor, care aveau la rândul lor probleme. În plus, trebuie să recunosc că eu am neglijat afacerile personale în ultimii ani, fiind mai mult implicat în acţiuni civice sau caritabile, care au consumat enorm de mult timp. Aşa că, din toate astea, înţeleg perfect, până la un punct, dificultatea de a-ţi plăti impunerile către statul român. Pe mine însă nu m-a scutit încă nimeni de nimic, ba mai mult, din atitudinea mea publică cu privire la autorităţi şi la neregulile acestora, am fost hăituit. Dacă la mine este însă vorba despre activităţi economice pe o scară mai mică, sper ca aceste semnale venite din partea unor firme mari precum cele de pe platforma avicolă Codlea să nu afecteze pe termen lung afacerile aviare din zonă. Mai ales că s-a creat acea imagine de afacere de succes a acestora, care, iată, se cutremură.

9 comentarii:

  1. bravo!macar tu ne mai sperante,prin incercarea ta de a arata pe ce fel de maini a ajuns conducerea oraselului nostru

    RăspundețiȘtergere
  2. De mult e batae de joc la firma asta

    RăspundețiȘtergere
  3. Cei care l-au ales primar pe "profesionistul" Munteanu, sa faca bine sa rezolve problemele orasului! De ce? Pentru ca ne rupem masinile prin gropi, ne inghit la propriu gunoaiele de pe strazi, semnele de circulatie sunt puse "superinteligent", in fata magazinelor mai maricele isi fac veacu' zeci de kinderi tigani bagati la cersit, biserica din Hiroshima polueaza fonic in timpul slujbelor netinand cont ca alti locuitori nu le impartasesc crezul, in lantul de magazine "Exotic" nu poti cumpara cu cardul sub 10 lei (legea orasului pierdut in spatiu), etc, etc, etc, etc .......
    Nu exista controale, nu exista politie locala, nu exista aplicarea stricta a legilor.'
    Concluzie: fiecare pentru el, ultimu' stinge lumina (sau tigara)!

    RăspundețiȘtergere
  4. in campania electorala ne promitea marea cu sarea si acuma ne taie salariile ca are de platit datorii pe care le-a facut pentru campanie asta este domnul Muntean Catalin in care am crezut si care m-a dezamagit si nu numa pe mine. O angajata dezamagita

    RăspundețiȘtergere
  5. da e toate foarte buna si frumos ce se povesteste lume si ce se aude in oras cine stie cum a fost ales catalin munteanu curcane inpartite in tiganie acuma vine ecou gol la penes nu mai sta lume la rind niste pretul fabuloase putin dintre no poate permite asa creste preturile scade vinzarea e asteptat peste 20 lei kg oare ce creste curcanul aia cu ceva specialitate treabu lui bani lui a caltuit mult sa iese primar vorba merge si lume nu vorbeste degeaba vorbe de gunoi de straz pline de noroi dar avem flori si pom si rest ce a pus primarul ce a plecat sa strins sisa pus altu fiecare de gustul lui sa bogatit oameni dupa votare sa multit peste napte ca ciuperci distractie tine de lanti oare de unde atita bani din bani public ca domnu munteanu da faliment treaba lui dar orasul ce vina are codlea ca nu are cine sa conduce asa o se duce si bani public in birou nou mobilierul nou usa nou din bani public dar pentru ce voi credeti ca lume nu vorbeste lume vorbeste s lume cunoaste cine a fost domnu catalin cind a lucrat la abator ne inghite noroiul in stradutele laterala ce a facut primarul celelalte asta a stricat tot asa inainte am citit ziarul avem redactor tehnoredactor director care conduce si invarteste in jurul primariei avem consiliul local si asta tot fara pregatire asa de multi ca la urma voi descurca cit a dezvoltat codlea in 8 luni nui nimic ce o sa dezvolta in urmatori 3 ani si ceva vom vedea ???

    RăspundețiȘtergere
  6. Da,avem un primar "GOSPODAR", de la numirea sa in functie a cheltuit banii realizandu-si fanteziile. Da avem un primar care are "GRIJA"de bugetul Primariei, scutindu-si firma de plata dobanzilor , el trece prin criza financiara ,ca el este Muntean Catalin, noi ne platim darile catre Primarie cu tot cu dobanzi pentru ca la noi nu a venit criza.
    Se vorbeste despre promisiuni electorale, dar trebuia sa va dati seama atunci ca erau doar minciuni electorale, dar unii erau prea ocupati de blidele cu mancare oferite de Muntean din carnea care venea retur de pe magazine, dar acei care a-ti fost orbiti de pomenile electorale , a-ti hotarat soarta Codlei .
    Daca muncitorii din firmele primarului traiesc cu frica zilei de maine, ca nu-si primesc salariu, ca pot fi disponibilizati oricand chiar daca au muncit din greu pentru a-si castiga o paine ,la aceste firme se angazeaza in continuare directori cu salarii astronomice.
    Si acesta este doar inceputul.
    Un codlean

    RăspundețiȘtergere
  7. Oare de ce pe acest articol comenteaza doar persoane cu nume anonim???Oare nu o fi aceeasi pers.care comenteaza????

    RăspundețiȘtergere
  8. Comentariul dvs. va fi vizibil după aprobare:))))))Si dk scriu cv bun de articol oare va fi publicat?????Intr.fara raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma bucur ca te cheama Maria si iti semnezi comentariu cu acest nume , dar vezi ca din graba ai uitat sa postezi si comentariu la articolul de mai sus.S-au esti doar unul din alegatorii cu cap dar fara minte care l-a ales pe Muntean pe post de primar.S-au esti poate in masura sa ajuti tu oamenii care sufera nedreptati din partea Patronului Primar, s-au poate ii corijezi greselile primarului cand cheltuie banii publici pe nimic, etc.Dar tu sti doar Maria care poate ti-a placut doar ciorba din campanie si ne bucuram noi astea anonimii ca noi nu am pus "botu la latura " lui Muntean.
    Ma cheama Daniel daca te ajuta cu ceva si am postat un comentariu mai sus semnandu-l anonim.Mai exerseaza totusi scrisul.

    RăspundețiȘtergere