marți, 19 mai 2015

Cooperativa Ecologică ”Grădinarii Țării Bârsei” - șansa relansării tradiției horticole de la Codlea!

Trei tineri agricultori din comunitatea germană din Codlea-Brașov au pus bazele cooperativei ecologice ”Grădinarii Țării Bârsei”, sub îndrumarea cunoscutului țăran bio Willy Schuster.


 Sandra Nicolescu are 25 de ani și a moștenit pasiunea pentru grădinărit de la părinții ei. Familia Nicolescu este recunoscută nu doar în Codlea pentru legumele și florile cultivate de ani de zile, păstrând tradiția săsească a zonei.

 
Sandra a preluat de curând o parte din terenul familiei și împreună cu Alin Parpalea (33 de ani) cultivă flori, plante aromatice și legume, atât în sera cat si in grădină.


Erwin Albu (35 de ani), membru în conducerea Asociației Transylvanian Community Solutions, produce de câțiva ani, pentru consum propriu, legume ecologice într-o mică seră și în grădina casei părintești din Codlea. Anul acesta mai construiește două solarii și își extinde producția și în câmp deschis, fiind axat pe mușcate curgătoare, tomate și ghivece cu legume pentru 'grădina din balcon', un concept prin care dorește să încurajeze concetățenii să cultive legume chiar și la bloc.Cei trei sunt membri ai comunității germane din Codlea, au diferite activități independente și pe lângă pasiunea comună pentru dansurile populare germane, sunt doritori să relanseze tradiția sașilor de cultivatori de legume și flori în Țara Bârsei, odinioară apreciați furnizori ai Casei Regale a României. Erwin este de ceva vreme un ucenic atent al țăranului bio Willy Schuster din Moșna, care este și președintele Asociației Transylvanian Community Solutions fondată împreună cu Consulul Marii Britanii până în 2013, Excelența Sa Stuart Meikle, și care are o gospodărie familială ecologică, consacrată pentru produsele sale din lapte ecologic de vacă și pentru dulcețurile naturale. Willy este un aprig luptător pentru drepturile țăranilor români și salvarea gospodăriei țărănești și reușește să fie, împreună cu familia sa, un exemplu de urmat pentru toți cei care cred că o viață simplă, bazată pe valorile satului, este o viață bună.

În curând vom putea găsi produse locale ale acestor tineri cu inițiativă într-un punct de vânzare stradal la DN1 în Codlea. Cooperativa ”Grădinarii Țării Bârsei” speră să atragă și alți mici producători și chiar să sprijinine apariția unora noi. Un mic producător de căpșuni și unul de legume deja s-au anunțat. Printr-un program pilot al Asociației Transylvanian Community Solutions, în lunile următoare vor fi echipați cu solarii și îndrumați noi intreprinzători din Codlea, o inițiativă de renaștere a cultivării de flori din fostul oraș al florilor din județul Brașov, după modelul sașilor de acum peste o sută de ani, când zona era împânzită de sere îngropate. Deja s-au pus bazele unor colaborări cu grădinari din Elveția, Germania și Olanda care vor susține toate aceste proiecte și există semnale favorabile și din partea ambasadelor acestor țări.

Fondatorii cooperativei codlene și partenerii acestora sunt încrezători că vor putea reda municipiului Codlea renumele pe care l-a avut odată. Depinde foarte mult ca și cumpărătorii români să acorde o șansă produselor obținute pe plan local.

Un comentariu:

  1. Superba initiativa! Sper sa ne anuntati cand se va deschide punctul de vanzare stradal de pe DN1. O sa vin si eu sa cumpar flori si legume.

    cu tot respectul,
    DanaBv

    RăspundețiȘtergere