marți, 30 august 2011

A treia întâlnire în Codlea a saşilor codleni din Germania

Domnul Rudolf Rekkert, noul consilier local din partea Forumului German Codlea, informează:
In perioada 8-10 septembrie 2o11, va avea loc cea de-a treia intalnire la Codlea, a sasilor codleni din Germania. Manifestarile sunt organizate de Asociatia Sasilor Codleni din Germania si Biserica Evanghelica din Codlea. Evenimentul se desfasoara in anul in care se implinesc 800 de ani de la venirea Cavalerilor Teutoni in Tara Barsei si 800 de ani de la atestarea Cetatii Negre, situata pe versantul sud-vestic al Magurii Codlea, la o altitudine de 980 metri.

Ordinul Cavalerilor Teutoni a fost infiintat in anul 1190 de catre ducele Frederick de Swabia in timpul asediului orasului Acra din Palestina – in timpul celei de a treia Cruciade. In anul 1211 regele maghiar Andrei al II-lea i-a adus pe Teutoni in Tara Barsei, cu scopul apararii granitei de sud-est a Regatului Maghiar de pericolul invaziei cumanilor si pecenegilor. Totodata urmarea sa intareasca pozitia Bisericii Catolice, intr-o zona in care majoritatea populatiei locale romanesti era ortodoxa.

Acesti cavaleri au contribuit la intemeierea orasului Brasov si a altor 13 asezari sasesti, printre care si Codlea, Feldioara, Halchiu, Harman, Prejmer, Rasnov, Sanpetru. Ei au construit in Tara Barsei cinci cetati, printre care si Cetatea Neagra. Sub protectia Cavalerilor Teutoni, timp de 14 ani( 1211-1225) in Tara Barsei s-au asezat numerosi tarani si mestesugari de origine germana, care ulterior vor fi denumiti “sasi”. Relatiile cu Regalitatea Maghiara cunosc o continua degradare, culminand in anul 1225, cand teritoriul primit in stapanire la venirea lor ,a fost pus sub autoritatea Papei. Acest lucru a fost posibil datorita legaturilor pe care le avea Marele Maestru al Ordinului, Hermann von Salza, cu Imparatul romano-german Frederick al II-lea si cu Papa Honoriu al III-lea. In noile conditii, Regalitatea maghiara a declansat o puternica ofensiva impotriva Ordinului Cavalerilor Teutoni, pe care i-a invins si i-a expulzat din Tara Barsei. Taranii si mestesugarii sasi asezati in Tara Barsei, au ramas pe loc, contribuind de-a lungul a 800 de ani la dezvoltarea economica, sociala si culturala a intregii regiuni.

Programul manifestarilor :

  • 08 septembrie, ora 16.00, in curtea Biserici Evanghelice cu expozitia “800 de ani Tara Barsei”.
  • 09 septembrie, ora 10.00, moment festiv in incinta curtii Bisericii “800 de ani Tara Barsei, 800 de ani Cetatea Neagra”, apoi la ora 15.00 va avea loc la Casa de Cultura din Codlea un program cultural artistic, ziua se va incheia la ora 18.00 cu Jubileul “100 de ani de functionare a Cetatii Negre”.
  • 10 septembrie , ora 10.00, slujba religioasa in Biserica Evanghelica, urmata la ora 12.00 de depuneri de coroane la cimitirul sasesc apoi la ora 15.3o de un simpozion cu discursuri istorice codlene, urmeaza la ora 18.00 un concert in incinta Bisericii Evanghelice.

Rudolf Rekkert,

consilier local Forumul German Codlea,

Director-adjunct Şc.Gen.Nr.2 Codlea,

profesor de istorie

2 comentarii:

  1. Pacat Erwin ca nu mai esti tu la conducerea Forumului si pana acum nu am stiut cine ti-a luat locul atat la Forum cat si ca consilier,pacat ca acest profesor care NU este un exemplu de urmat s-a implicat in schimbarea ta,ce o fi crezand ca lumea a uitat cate a facut si cu cate a umblat?RUSINE PROFESORE.Cum s-or fi adunat ,cu mici exceptii, numai oameni imorali in consiliul orasenesc ca sunt tot unul si unul,de aceea toate merg asa de rau in orasul nostru.Doamne de ar veni odata alegerile sa scapam ce haita asta de hiene.Erwin iti urez succes si te tog rezista pana la alegeri,poate reusimsa facem dreptate si in Codlea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnul Rekkert nu a fost implicat în vreun fel "în schimbarea mea", de altfel nici nu a existat vreo schimbare a mea, ci mi-am dat demisia. Aşadar nu îl acuz pe domnul Rekkert de absolut nimc. Alţii din interior au cedat mrejelor şi presiunilor exterioare şi mă tot muşcă. Aşa e lumea....

    RăspundețiȘtergere