sâmbătă, 4 mai 2013

Nu fiţi mai buni de sărbători !
Reflexe
S-a împământenit încă un "reflex" al sărbătorilor: "să fim mai buni, măcar acum, că sunt sărbătorile". Cele pascale săptămâna asta, când lumea ţine post negru şi le explică şi altora asta şi trebuie să meargă la biserică pentru îndeplinirea unei liste de ritualuri. Când îţi întrebi prietenii "noi unde mergem la înviere?". Ca după să poţi serba venirea iepuraşului....
Acelaşi îndemn deloc rău intenţionat îl auzim şi în preajma sărbătorilor de iarnă: "de  Crăciun fii mai bun!". Acolo însă e mai puţin legat de mersul la biserică decât la 'showul' învierii.

Bifând ambele evenimente, avem sentimentul că ne-am achitat de obligaţiile strămoşeşti, de cele spirituale, ne-am pus bine cu Dumnezeu, că doar am făcut şi dres ce se cerea înaintea zilelor festive şi am mers şi la biserici. 
Cu inima-mpacata, ne putem vedea şi noi apoi de viaţa noastră adevărată, de visele şi alergările şi problemele noastre de zi cu zi.

Reflecţii
Cu ce rămânem după toate acestea? Lăsând la o parte mesele copioase şi poate petrecerile reuşite cu prietenii sau familia! Nu ne minţim singuri cu acel "măcar acum de sărbători să fim mai buni"? Nu ne îmbătăm cu acel sentiment de autosatisfacţie că am bifat şi perioada din an în care "am fost mai buni"? Gata, după sărbători revenim la "viaţa adevărată" ?
Reflexele de mai sus, repetate automatic an de an, nu mai lasa loc reflecţiilor. Dar ne umplu de mulţumirea de moment că "am făcut cele trebuincioase".
Unde e Dumnezeu în toate astea? În ritual? În sărbătorile fericite? În îmbulzeală de la 'luat lumina'?
Nu fiţi mai buni de sărbători , ci şi în restul anului...

PS: Ştiu totuşi că în ciuda tuturor aspectelor, sunt oameni care trăiesc aceste sărbători cu gândul la Dumnezeu. Şi nu sunt mai buni de sărbători. Sunt buni sau încearcă să fie şi în restul anului. Şi cei mai buni sunt cei care se lasă pe mâna lui Dumnezeu, în ciuda falimentelor lor zilnice. Altfel ştiu că trăiesc doar în minciună. 
Iar a fi mai buni înseamnă să fim mai apropiaţi de Dumnezeu, să-l căutăm. Nu să ne minţim mai frumos sau să fim pioşi. Să ne recunoaştem starea de păcat şi să ne îndreptăm. Biblia numeşte asta pocăinţă. Dumnezeu face lucrarea asta în sufletele noastre. El se lasa găsit.
Pentru asta s-a lăsat omorât Isus. Şi moartea sa ne mântuieşte. Nu  reflexele....Romani 5:8

Nouă Traducere În Limba Română (NTLR)
Însă Dumnezeu Şi-a dovedit dragostea faţă de noi prin faptul că, în timp ce noi eram păcătoşi, Cristos a murit pentru noi.

3 comentarii:

 1. Erwin ai mare dreptate dar oameni sunt orbi spirituali si sunt indoctrinati in traditi si rituluri bisericesti din pacate aceasta este realitatea Doar din momentul cand al invitam pe Isus in inima noastra sa locueasca si sa fie domnul vieti noastre atuncea firie pacatoasa moare si ne nastem din nou spiritual din momentul ce am recunoscut ca suntem pacatosi si ne pare rau si ne pocaim de pacatele noastre din acel moment Duhul Sfant ne ea mahrama din fata ochilor spirituali si incepem sa vedem deslusit Apocalipsa 3:20 Iata Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el, si el cu Mine. Ma bucur ca Dumnezeu tea luminat sa vezi acest aspect din pacate trist pentru mine personal Isus este Viu si un Dumnezeu in fiecare zi nu doar de sarbatori ori cand avem nevoie Ius Hristos este Domnul vietie mele personale .

  Klaus.I

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. multi foarte multi se vor trezii si popii si biserica vor ramne cu ochii in soare iar masina de facut bani se va strica....

   Ștergere
 2. Adevarat, foarte adevarat..... sartbatorile au trecut ... si Sfanta biserica schimbarea la fata , pregateste din nou ca si acum vreo 3-4 ani aducerea de moaste pentru pupatori, de data acesta , femurul sf Ioan Botezatorul , degetelul Sf apostol Andrei o aschie din cruce... etc si alte moaste...... surle si tobe tranbitara.... spoturi publicitare radio si tv.... presa locala aservita ..... jandarmi sa pazeasca; ca enoriasii evlaviosi sa nu se calce in picioare...:))) in timp ce isi insira ... ciorapii , chilotii , sutienele, maieurile sper ca nu si ob-urile sa fie sfintite .... asfaltarea urgenta a aleieie litigioase..... instalarea de chioscuri ... tarabe cu flori ale plantatorului sef al orasului Codlea.... astuparea urgenta a gropilor din strada garii seculare pana acum, urgenta reabilitare a parculetului plus plantarea de hortensii albastre si carciumarese:))) asfaltarea parcarii blocului ..... in sfarsit au si oamenii aceia asfalt ....disparitia tomberonului blocului ca da rau chiar la intrarea in sf biserica .... promisiunea ca sf moaste vor sta si luni daca este nevoie ... dar cred ca nu.....vineri prima zi cativa oameni cu plasute sera deja pustiu ... jandarmii nu mai sunt ... nici enoriasii ... ori reclama a fost proasta ori lumea s-a desteptat....
  Concluzie: cu ce bani s-a asfaltat aleea litigioasa? sper ca nu din banii mei de contribuabil ca eu nu am nici o legatura cu ortodoxia fiind de alta religie ... dar cum un anumit crestin este in relatii deosebite cu sf biserica cred ca din banii mei de crestin catolic contribuabil.... si cat au mai lucrat bietii detinuti care cereau tigari de la trecatori ... saracii oameni napastuiti de soarta chiar daca ei au gresit... bunul si milosul preot nu stie ca este cel mai mare pacat sa profitii de omul aflat acolo? e ca si cum ai accepta sclavia... este pacat dar el nu stie .... de fapt si casutele si biserica a construit-o tot cu detinuti ... si a pictat-o cu un fost om detinut ... pe care l-a tinut in frig cat a pictat si l-a si bagat in spital cu diagnosticul raceala la maduva spinarii... sper sa stranga ceva banuti cu acesta sfanta ocaziepentru diverse dar ma tem ca investitia nu a meritat succes si pace voua si cinste acelora care nu se mai lasa dusi de osicioare si femururi...

  RăspundețiȘtergere