luni, 18 aprilie 2011

Despre protestul din 16.04.2011 : civism, implicare, dezamăgire, politizare, transparenţă.

Pe 6 februarie am ieşit prima oară în stradă pentru spital. Mai exact în curtea spitalului, 100 de cetăţeni am format un lanţ uman (vezi aici Susţine Spitalul Municipal Codlea ! Duminică, 6 februarie 2011 ora 12, vino să formăm un lanţ uman în faţa spitalului ! .Aici pozele: clic aici) Nu a participat niciun politician local (nici chiar aspirant la mediul politic).
Au urmat alte 13 proteste şi 3 priveghiuri (a se vedea aici). Acţiunile au fost organizate de către mine în numele societăţii civile din Codlea, eu nefăcând parte din niciun partid politic . Au sărit în ajutor numeroşi codleni care s-au implicat mai ales în promovare. Dacă la primele acţiuni au participat doar cetăţeni, pe parcurs, la unele dintre aceste manifestări au venit şi diverşi reprezentanţi ai clasei politice sau ai altor organizaţii.

Transparenţă
În această perioadă am auzit aprecieri şi critici. Unele obiective, altele subiective. Am fost acuzat (mai ales de unii colegi consilieri) de manipulare, că doar spitalul NU se va închide. S-a închis însă, după cum ştim...
Apoi am fost acuzat personal de campanie electorală. Şi aici am tot stat să mă gândesc, oare cum pot să fiu consilier local, să fiu activ şi implicat, să nu îmi văd doar de ale mele ca alţii, fără să fiu acuzat de campanie electorală (mai ales de către cei care nu prea fac nimic, ştiut fiind faptul că în general şi până acum nu activitatea din timpul mandatului de 4 ani contează când te judecă lumea, ci câte concerte organizezi cu mici şi bere sau căte pungi împarţi, mai ales pe ultima sută de metri). Nu am găsit încă răspunsul. Sau poate că răspunsul ar fi că nu prea ai cum. Niciodată.

Am mai fost acuzat de monopolizare. Deşi oricine a putut vorbi şi veni alături pentru susţinerea cauzei spitalului. Tocmai pentru a demonstra că nu este aşa am lansat invitaţia către oricine, orice grup sau organizaţie, să sprijine spitalul codlean. Nu am fost de multe ori de acord cu mesajul transmis de alţi vorbitori sau aş fi preferat să se concentreze pe cauza noastră, pe soluţii concrete, nu pe veşnicul mesaj politicianist.

Mesajul meu a fost întotdeauna clar şi concentrat la aceste manifestări
Cine a avut răbdarea, atenţia şi bunăvoinţa chiar să urmărească mesajul meu, a putut înţelege următoarele:
- am făcut apel, de fiecare dată, ca discursul nostru să nu fie politizat
- personal, m-am concentrat pe cauza noastră: salvarea spitalului şi soluţii concrete
- am informat cetăţenii asupra stadiului demersurilor autorităţilor şi implicarea fiecăruia .
- am dat posibilitatea oricui să vorbească, să îşi transmită mesajul, pentru a nu fi acuzat de monopolizare şi doresc să subliniez că oricine a putut vorbi
- nu am dorit să cad în capcana politizării, nu am generalizat şi nu m-am poziţionat de partea vreunui partid împotriva altui partid
- m-am exprimat însă împotriva primarului nostru care nu ne mai reprezintă, dar şi împotriva ministrului Cseke, care nu a analizat corect şi care încalcă autonomia locală
- nu am stat tot timpul pe scenă, tocmai pentru a nu fi asociat direct cu mesajul transmis de ceilalţi.


Implicarea altora
Pe parcursul perioadei protestelor, au existat numeroase contactări şi mesaje de susţinere din partea mai multor părţi. Tocmai pentru a nu fi acuzat de toate cele de mai sus, am considerat că oricine doreşte să participe la susţinerea cauzei noastre privind salvarea spitalului, este binevenit şi nu pot să opresc pe nimeni să se alăture unei cauze a întregii comunităţi şi nu doar a mea. Nici aceasta nu a fost bine conform mai multor opinii pe care le-am auzit, deoarece s-a simţit o politizare a multor discursuri şi o îndepartare de la cauza noastră.

Despre protestul din 16.04.2011
Participarea tuturor organizaţilor şi politicienilor a stat sub semnul interesului general asupra neînchiderii spitalului nostru. Aşa mi-am dorit şi îmi doresc să cred. Faptul că mesajele transmise au putut fi catalogate în mai multe feluri vă rog să nu îmi căutaţi vreo vină. Fiecare să îşi asume ceea ce spune, iar lumea să analizeze ce face şi zice fiecare. Am considerat că oricine poate participa la cauza noastră comună. Desigur că în calitate de organizator sunt responsabil de ceea ce se întâmplă, dar vă rog să priviţi totul în lumina celor scrise mai sus.

Mă macină următoarele
ÎNTREBARI:
  • Cum protestăm în continuare (pentru că nu cred că trebuie să cedăm)?
  • Este binevenită sau necesară implicarea factorului politic?
  • Cum să ne raportăm la alte organizaţii sau persoane care doresc să ni se alăture la protestele noastre civice?
Vă rog să mă ajutaţi cu răspunsuri.

10 comentarii:

  1. Erwin, noi stim cate eforturi ai depus, si cate sacrificii ai facut!Nu cred ca au vreun motiv sa te acuze de ceva!Stii ca exista fel si fel de oameni, nu te lua dupa gura lor, pentru ca noua, majoritatii, nu ne pasa de parerea unora!

    RăspundețiȘtergere
  2. eu desi momentan nu sunt in Codlea, va sustin de la departare. Parterea mea este sa continuati lupta sa nu va lasati. cei care se pun de-a curmezisul tot timpul vor gasi motive, chiar si inventate, sa-i denigreze pe cei care lupta sa faca ceva. de ce sa le faceti pe plac? luptati si impuneti-va. Sunt sigura ca ei mizeaza pe faptul lasa ca se plictisesc ei de proteste daca nu cedem. Ia sa le dovediti ca nu e chiar asa. Ca sincer si eu ma oftic ca trebuie sa platesc sanatate la brasov iar in bucuresti nu se uita nimeni la mine decat daca platesc. plus ca bla bla-ul politicienilor din capitala este ca au inchis spitalele nedotate si neperformante. A fost insa vre-unul l-a codlea la spital sa vada cum e? Intamplarea face ca la sfarsitul lunii martie am fost nevoita sa trec pe la spitalul din codlea. si sincer arata mai bine decat spitalul universitar din bucuresti. Folosesc acest termen de comparatie pentru ca eu personal am avut de-a face in luna martie a acestui an cu ambele spitale atat cel din Codlea cat si cel din bucuresti.
    Plus ca de-a lungul scolii mele am invata ca exista anumite diferente intre un sat, oras, municipiu... Una din caracteristicile unui municipiu este si ca ARE UN SPITAL. Daca tot nu mai avem spital sa ne mutam la denumirea de oras si sa avem impozite mai mici. dar nici asta nu le convine politicienilor ca incaseaza doar bani. fac cei taie capul pe banii nostrii, municiti de noi. Iau imprumuturi de la FMI, ne indatoreaza, si tot ei spun ca o ducem bine. Ma doare sincer sufletul cand vad ce se intampla. Asa cum au mai spus multi in timpul protestelor. Municipiul CODLEA s-a rdicat din munca patriotica depusa de codleni. nu are dreptul nimeni sa le ia ceva la ce au municit gratis doar ca asa a visat peste noapte.
    Bafta multa in continuare si nu cedati

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu zic ca trebuie protestat mai departe ca pana cuma. Dar fara implicare politica. Adica poate fiecare sa vine sa zica ce vrea, dar nu sa vina sa critice sau sa injure un partid sau altu, asta nu ne ajuta cu nimica. Dar este foarte greu sa scapi de asta pentru ca daca apuca unu de microfon incepe sa faca politica daca vrei sau nu ca nu poti sai zici ce are voia sa zica sau nu.
    Alte organizatii sau persoane poate sa ne ajuta a fi mai multa lume la protest. Dar nu sa vina sa urmeze interese private.
    Si tu nu ai nimica cu ce zice alti, de aceaia tu nu raspunzi pentru ce zice alti.

    RăspundețiȘtergere
  4. cred că ai rămas ultimul care se mai lupta pentru , ceva nobil... sănătatea noastră, ... şi cred că la ora actuală este un ideal aproape pierdut. Chiar dacă vei reuşi să redeschizi spitalul, vor apărea problemele de finanţare... care nu sunt rezolvate... mă refer la situaţii de genul "mergi tu să-ţi iei siringă... că nu mai avem... etc." , cred că sacrificiul tău este degeaba, pe mulţi din Codlea nu îi mai interesează, se vede după câte persoană participă la proteste, e ruşinos..

    RăspundețiȘtergere
  5. Toate aceste acuze la adresa ta Erwin vin din partea unor persoane care vad in tine o amenintare serioasa la manarelile si afacerile lor pe care le fac pe ascuns. In ceea ce priveste politicizarea evenimentului, eu unul sunt de parere ca politica si mai ales campania electorala se face din momentul in care esti ales pana in momentul in care i-ti depui o noua candidatura. Ca de promisiunile pe ultima suta de metri suntem toti satuli si nu mai credem nici un cuvant care iese din gura politicienilor nostri.Asta e parerea mea si o sustin. Asa ca nu vad nimic rau in a face campanie pentru tine daca chiar te implici sin chiar vrei sa faci ceva pentru orasul sau comunitatea in care traiesti lucru pe care l-ai dovedit. Asa ca lasa oamenii sa vorbeasca pentru ca cei carora le pasa sunt alaturi de tine. Multa bafta si sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca si solutie in momentul de fata este continuarea demersurilor pentru a da in judecata guvernul deoarece sunt incalcate drepturile omului. Protestele in momentul actual nu mai au nici o semnificatie la minister din momentul in care ministrul a declarat spitalul inchis. Trebuie "impinsa primaria de la spate" si nu trebuie renuntat la acest demers. Si trebuie sustinuta si miscarea impotriva primarului care dupa parerea mea nu mai reprezinta primaria.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut Erwin,

    trebuie sa continuam protestele. Eu cred ca ar trebui , insa, sa incepem si discutii concrete despre perioada de dupa proteste, la un moment dat trebuie sa vedem ce se intampla cu acest spital. Atata timp cat nu vine nici un raspuns de la Brasov sau Bucuresti ar trebui cautate alte cai de atac. Poate nu ar fi rau sa cautam avocati sa ne indrume ce putem face.
    Poate ar trebui sa incercam sa luam legatura cu guvernul pe cale normala , sa cerem o audienta la ministru si sa cerem ajutorul CSAT, cred ca CSAT e competent in acest caz fiind o problema de siguranta nationala. Sa lasi zeci de mii de oameni fara cel mai mic ajutor de urgenta cred ca se poate numi siguranta nationala, nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla la o epidemie in Codlea, cine si cum ar transporta bolnavii si cine le-ar putea da primul ajutor.
    Dorin

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua,
    Domnule Erwin Albu, am o intrebare si dca se poate va rog sa raspundenti: Este posibil ca noi cetattenii codlei sa renuntam sa platim casa de asigurari , pentru ca odata ce ei nu ne furnizeaza banii pe care noi ii platim spitalului nostru si nu mai avem sustinere din partea lor, nu mi se pare corect sa platesc niste servicii de care nu beneficiez in orasul meu. Nu imi convine sa platesc CAS lunar de cateva milioane, pentru ca spitalele din Covasna Harghita sa nu fie inchise (doar pt ca ministru este de etnie maghiara). Mai bine dam CAS spitaluilui nostru direct, sa ramana deschis, ar fi ceva in genu "PLATA" dar ne-ar fi mai bine...Decat si cu banii luati si fara spital mai bine dam direct spitalui banii acestia ca sa functioneze. M-am adresat dvs. pt. a primi un raspuns in aceasta problema, cu dezafilierea de la CAS. Raspuns va rog

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu cred ca merge asa ceva. Pentru ca atunci vrea fiecare oras, sat si comuna sa nu mai platesca bani la CAS pentru ca nu au spital la iei in oras. Si asta nu merge pentru ca trebuie cumva finantat sistemu sanitar. Si nu se poate bani plati pentru un singur spital, bani se aduna intrun fond de unde apoi se plateste consultatile si tratamentele. Daca nu am ajunge la situati ca in america chiar daca iei si-au schimbat acuma un pic sistemu intrunu mai social. Nu se poate plati bani numai pentru un spital ar fi o birocratie si mai mare unde cred ca ar disparea bani si mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua DOMNULE ERWIN ALBU si buna ziua oameni dragi care il sustineti pe DOMNUL ERWIN si care ne sustineti pe noi cei care protestam pentru spitalul nostru.As vrea si eu sa ii sustin vorbele domnului Erwin si asta in legatura cu politizatrea protestului de sambata.Asa este in momentul in care acei oameni au inceput sa ne vorbeasca de una si alta domnul Erwin Albu nu a stat prea mult imprejurul lor.Si stiti de ce?.Pentru ca pentru el lupta in acest moment nu este nici pentru a candida nici alte scopuri,lupta dumnealui este doar si numai pentru spital.Ne-am intalnit de multe ori cu domnul Erwin ,am discutat de foarte multe ori cu dumnealui la fiecare protest a spus ca nu vrea nici macar sa auda de politizare si nu vrea sa instige pe nimeni catre politica,singura dumealui lupta este pentru spital.Si peentru asta am fost si eu la fiecare protest si voi merge in continuare pentru ca lupta dumnealui in momentul da fata este sincera si corecta pentru omenirea asta din codlea care defapt este lasa ca le e frica sa iasa sa-si strige dreptu lor.OAMENI BUNI NU MAI STATI PE LA COLTURI SI CHICOTITI FEL DE FEL DE VORBE IESIT IN STRADA SI LUPTATI PENTRU DREPTURILE VOASTRE,PENTRU CA FIECARE ARE NEVOIE DE UN CENTRU DE PRIM AJUTOR,ADICA DE CAMERA DE GARDA A SPITALULUI,ASTA IN PRIMUL RAND.Si sa nu mai vorbim de spital pentru ca fiecare stie cata nevoie are de el.LUPTAM,LUPTAM SPTALUL NU-L CEDAM!!!

    RăspundețiȘtergere